Utočište na Peloponezu

Projekat: Kamena kuća
Arhitekta: Architectural Studio Ivana Lukovic / architectiva.com
Lokacija: Kalamia, Peloponez, Grčka
Godina izgradnje: 2019

Selo Kalamia na Peloponezu, sa svojih 430 metara nadmorske visine i pogledom na zaliv Korint, osamljeno među maslinjacima, je lokacija na kojoj je izveden projekat: utočište od urbanog života za petočlanu porodicu ljubitelja prirode.

Morfologija terena – padina sa 6 metara visinske razlike od vrha do podnožja, dovela je do odluke da se formira kuća skromnog izgleda, kamenog, agrarnog objekta sa ulične strane, koji se diskretno uklapa u seoski ambijent, istovremeno se razvijajući sa strane vrta u prominentnu dvospratnu građevinu.


Blagom rampom se pristupa ulaznom nivou – on predstavlja komunalni prostor koji komunicira pomoću visokih kliznih vrata sa prostranom spoljnom platformom predviđenom za opservaciju zvezda i plavog horizonta. Da bi se obezbedilo bolje prirodno svetlo i ventilacija, kreirani su dodatni prozorski otvori na krovu, kao i na jugozapadnoj i severoistočnoj strani objekta. Veza sa vrtom je uspostavljena konzolnim, transparentnim, betonskim stepeništem.

Na donjem nivou su perforacije u betonskoj ploči omogućile dotok snopova prirodnog svetla, obezbeđujući posebnu atmosferu privatnom prostoru. Bazični ugradni nameštaj jednostavnih formi i materijala sugeriše skoro manastirski asketizam. Direktan pristup vrtu se odvija preko dva polu-atrijuma koji imaju ulogu prostora za kontemplaciju.


Inspiracija za primenu prirodnih materijala, kao što je reciklirani lokalni kamen dopunjen novim, je nađena u poljoprivrednim objektima od kamena, karakterističnim za ruralne predele na Peloponezu. Primenjen na savremeni način, zajedno sa prirodnim svetlom, doprinosi obogaćenju tekstura.

Važno je naglasiti da je 141 kvadratnih metara rezidencijalnog prostora projektovanog po meri izvedeno sa ograničenim finansijskim sredstvima, bez da je kompromitovan inicijalni arhitektonski predlog.

Izgrađen po savremenim standardima bio-klimatske arhitekture i lociran u zdravom okruženju, objekat je odigrao važnu ulogu tokom pandemije, pružajuci svojim korisnicima bezbednost i udobnost, što nastavlja i dalje da čini.

NAGRADE / AWARDS

2021 // IDA Design Awards Silver Winner 2021_ LOS ANGELES/USA

2021 // 2ACAAwards 2021_ 2A Europe Architecture Award_ First place- Residential_ Peloponnese Rural House

2021 // Architecture Masterprize Winner_ Architectural design: Residential- Single_ Peloponnese Rural House_ LOS ANGELES/USA

2021 // Golden Trezzini Awards Honorable Mention Winner in the Best Implemented Project of Private Residence Category_ SAINT PETERSBURG/RUSSIA

2021 // LOOP Design Awards_ Honorable Mention 2021_ Peloponnese Rural House

2020-2021 // Silver A‘ Design Award_ Peloponnese Rural House_ COMO/ITALY

2021 // Big SEE Architecture Award 2021_ Peloponnese Olive Tree Stone House,Residential_ LJUBLJANA/SLOVENIA

(iz Nautičkog magazina #65, jesen 2022) * * *


Fotografije: Athina Souli // Video: Athina Souli i Vangelis Michelidakis