Garmin radari u crnoj i beloj boji

Opremljeni Garmin-ovom prepoznatljivom MotionScope tehnologijom, novi modeli radara velike snage Fantom 18x/24x mogu da otkriju i istaknu pokretne mete u različitim bojama, pružajući nautičarima vredne informacije o položaju plovila, praćenju vremena i još mnogo toga.

„Kada je vidljivost niska i svest o situaciji je ključna, potreban vam je radar na koji možete da se oslonite. Više snage znači da ćete dobiti konzistentnije pozicioniranje mete, odlično razdvajanje ciljeva i detekciju ciljeva za bliske i velike domete za jasan, koncizan prikaz onoga što je pred vama na vašem Garmin ploteru“, izjavio je predstavljajući nove modele radara Dan Bartel, potpredsednik kompanije Garmin za globalnu prodaju. „I po prvi put u nautičkoj industriji, oduševljeni smo što možemo da ponudimo ovu novu seriju radara i u crnoj i u beloj boji, što korisnicima olakšava više nego ikada da prilagode svoj radar svom plovilu.”

Sa vršnom izlaznom snagom od 50 vati – dvostruko više od konkurencije u odnosu na druge solid state radare sa kupolom na tržištu danas – novi Fantom 18x/24x radari nude opseg od 20 stopa do 48 nautičkih milja i poboljšano otkrivanje ciljeva, čak i po magli ili kiši. Osim toga, oni imaju brzinu rotacije do 60 obrtaja u minuti za brzinu osvežavanja koja može bolje da detektuje kretanje, uključujući plovila koja se približavaju velikom brzinom. Zahvaljujući novom režimu uštede energije, korisnici mogu da biraju kada da koriste punu snagu, a kada da se povuku, štedeći energiju kada im nije potrebna, pa će tako imati više kada im zatreba. Pored toga, vremenski režim prenosa omogućava korisnicima da odrede aktivno i neaktivno vreme do sekunde kako bi se smanjila potrošnja energije, odnosno kako bi mogli da ostanu na vodi duže nego što su to mogli ranije.

Pored povećane izlazne snage, novi modeli radara nude brojne funkcije koje pomažu u povećanju svesti o situaciji na vodi. Tako na primer tehnologija MotionScope koristi takozvani doppler efekat za otkrivanje pokretnih ciljeva, koje zatim označava različitim bojama kako biste mogli da prilagodite navigaciju ploveći oko drugih plovila ili da izbegnete loše vreme, a možete ploviti i prema mestima za ribolov na čijoj se površini hrane ptice. Takođe, koristan je i istovremeni prikaz kratkog i dugog dometa, podrška za dva radara, radarsko preklapanje i još mnogo opcija na koje smo inače navikli da dobijemo od Garmina.