Top 5 destinacija za vaše sledeće gastronomsko putovanje

Ako planirate putovanje, a pritom vam je upoznavanje gastronomske tradicije naroda pri samom vrhu turističkih prioriteta, sigurno ste već uveliko počeli da istražujete koje destinacije vam mogu pružiti užitak kakav priželjkujete.

Mi smo napravili selekciju u kojoj će se naći po barem jedna destinacija za svačiji ukus i nepca! U nastavku teksta čeka vas predlog za top 5 destinacija koje su poznate po vrhunskom kulinarstvu, zanimljivim tradicionalnim recepturama i prijatnom gostoprimstvu. Naravno, pre nego što rezervišete kartu, raspitajte se o merama koje su na snazi u toj zemlji i budite odgovorni prema sebi i prema drugima.

#1 Pariz, Francuska – zemlja recepata na kojima se kale najvrsniji kuvari sveta

Francuska – zemlja najlepšeg vina, izvrsnog sira, hrskavih kroasana i soseva koje je čitavo čovečanstvo preuzelo, a zatim interpretiralo na svoj način. Da li ste znali da su francuski recepti osnova kulinarstva, koja se mora usavršiti u skoro svakoj kulinarskoj školi na svetu?

Ako tek počinjete da upoznajete čari najvrsnije gastronomije i kulinarstva, od ove zemlje morate da krenete!

Osim fenomenalne hrane, u Parizu vas čekaju i najbolji restorani na svetu, kao i ugostitelji koji se smatraju sinonimom za gostoprimstvo. Dovoljno je da vidite uniforme ugostitelja u Francuskoj i biće vam jasno o kakvim standardima pričamo. Kvalitetne uniforme na domaćem tržištu možete pogledati ovde, a kreiraju se upravo po uzoru na francuske.

Jela koja morate da probate su: coq ou vin (petao u vinu), foie gras (luksuzno predjelo od jetre), soupe à l’oignon (supa od luka) i steak tartare (tartar biftek, na originalan način).

#2 Istanbul, Turska – duh orijenta i spoj najlepših začina

Većina naših omiljenih bakinih, domaćih jela, upravo je turskog porekla. Ima u našoj kulinarskoj tradiciji po malo od svega, ali je ovaj narod na nju definitivno najviše uticao. Od bureka, preko pečenog đuveča, do divnih tufahija – sve je to tursko.

Kako su nam ovi ukusi vrlo bliski, poznato je da nam i turska kuhinja dosta prija. Intenzivni začini, poznati sastojci, ali pripremljeni na nama neuobičajen način, oduvek su bili među omiljenim jelima našim turistima. U Istanbulu se sudaraju zapad i istok, pa se to vidi i u gastonomskoj ponudi ovog grada.

Od prestižnih fine dining restorana, preko ribljih gostiona u kojima se služi sveže ulovljena riba iz Bosfora, pa sve do uličnog kebaba i intimnih porodičnih kafana sa odličnom hranom – ovde će se bez problema naći nešto po svačijim gastronomskim afinitetima.

U Istanbulu probajte: kokoreč (jagnjeće iznutrice u ukusnom, street food izdanju), čorbu od jogurta, kofte (ćufte, originalne), sarmice u zelju, durum (burito na turski način) i naravno – sve što je izašlo iz Bosfora, ali u dobrim ribljim restoranima.

#3 Sicilija, Italija – srce Mediterana kao gastro inspiracija

Sicilija je najveće ostrvo Mediterana, a celovita Italija poznata po izuzetno bogatoj gastronomskoj tradiciji. Osim što uživaju u kuvanju, koliko i u jelu, Italijani imaju tu sreću da žive na plodnoj zemlji, u odličnoj klimi i na samom moru. Što znači – mnogo namirnica i potencijala za uzgoj!

I nisu se libili da iskoriste sve što im priroda pruža na najbolji način.

Svaki region Italije je gastonomsko putovanje za sebe, a na Siciliji, samom jugu, zadržalo se ono najtradicionalnije. Posetite Palermo i počnite sa šoljom espresso kafe, pa pređite na aperitiv (aperol špric ili kampari su odličan izbor). Nastavite sa predjelom i poručite ono što vam ugostitelji preporuče kao specijalitet.

Vreme je za antipasto – rižoto, njoke ili pasta, po vašem izboru. Zatim na red dolaze riba ili meso, pa salata (caprese sa svežim bosiljkom je najbolji izbor), onda prilog, sir i voće (mocarela i smokve su kombinacija kojoj se ne odoleva) i za kraj – desert, gelato ili tiramisu, slatki ukus za fenomenalnu završnicu.

#4 Meksiko siti, Meksiko – kada možete na drugi kraj sveta

Samo ćemo reći: gvakamole, burrito i tacosi. I još nešto – churrosi.

A ovo je pritom, najjednostavnija, ulična hrana Meksika koju možete jesti na svakom uglu ove tople zemlje!

#5 Tokio, Japan – kuhinja najdugovečnijih ljudi sveta

Jeste li znali da Japanci već nekoliko godina zaredom vode u trci dugovečnosti i suvereno drže titulu najdugovečnijih na svetu?

Svakako da njihov eliskir mladosti ne počiva samo na kuhinji i namirnicama koje konzumiraju, ali i te kako ima veze i sa tim. Sirova, sveža riba, mnogo voća i povrća, a od ugljenih hidrata ono najlakše za varenje – fin pirinač i heljdini rezanci. Uz to, zeleni čaj kao deo zen rituala ovde svaki stanovnik pije u galonima, na dnevnom nivou.

Suši i sašimi su samo osnova svega što će vam Tokio ponuditi, a ni to nije malo. Posebno onda kada znate da su tuna ili losos na tanjiru divlji, iz čistih voda, a potpuno sveže upecani. Obavezno ovaj grad stavite na svoju listu putovanja koje morate obaviti za života.

Želimo vam srećan put, dobar provod i mnogo prvoklasnih gastronomskih užitaka. Utolite apetit sa krem de la kremom svetskog kulinarstva!

Izvori fotografija: Wikipedia CC BY 4.0 i Pixabay