Otvoreno prvenstvo Evrope u olimpijskim klasama do 21 godine

Uručene nagrade najboljim mladim jedriličarima Evrope u olimpijskim klasama

U akvatorijumu zaliva Trašte je 16. juna 2021. završeno Otvoreno prvenstvo Evrope u olimpijskim klasama do 21 godine, najveće takmičenje u istoriji crnogorskog jedrenja, koje je okupilo 128 jedriličara iz 29 zemalja Evrope i sveta. Na kraju talmičenja, najboljim mladim jedriličarima Evrope su uručene nagrade na ceremoniji upriličenoj u amfiteatru naselja Luštica Bay.

Predsednik Opštine Tivat Željko Komnenović istakao je da je Tivat ovih dana bio epicentar evropske sportske scene, na čemu se zahvalio Jedriličarskom klubu Delfin (JKD), ali i svima koji su pomogli da se Tivat pokaže dostojnim da iznese ovako kompleksnu organizaciju. „Iskrene čestitke upućujem organizatorima takmičenja i nagrađenim jedriličarima. Čestitam takmičarima na sportskom duhu i velikom radu, jer da ih ne krase ove vrline ne bi bili tu gde jesu”, kazao je on. Kako je naglasio, Tivat je sa JKD navikao na medalje i pehare, pa sve uspehe jedriličara doživljava kao svoje. Komnenović je kazao da su organizatori prvenstva dali nemerljiv doprinos pozicioniranju Tivta kao grada jedrenja, što nije značajno samo u sportskom, nego i u kontekstu razvoja turizma i promocije principa održivog razvoja. “Sa druge strane, Tivćani su još jednom pokazali da su na zadatku. Mnoštvo je privrednih i drugih subjekata koji su spremni da podrže ovakve i slične manifestacije. Nadam se da će nam i u narednom periodu biti povereni ovakvi zadaci”, rekao je Komnenović. Predsednik Opštine Tivat na kraju je istakao da smo svi na istom zadatku, kome treba da se posvetimo ako želimo bolji svet, a to je stalna i uporna popularizacija sporta među decom i mladima, što Delfin dosledno čini već punih sedam decenija.

Direktor destinacije Luštica Bay Mark De Ruijter zahvalio je Evropskoj ILCA Federaciji, jedriličarskom klubu Delfin, svima koji su učestvovali u organizaciji takmičenja i istakao želju da ponovo dođemo u situaciju da ugostimo evropske i svetske jedriličarske smotre. On se osvrnuo i na vremenske uslove koji su bili izazovni – jedan dan sa fantastičnim vetrom, drugi dan u borbi sa vetrom. Izrazio je uverenje da se jedriličari vraćaju u svoje zemlje puni utisaka, da će zapamtiti ovo regatno polje i rado mu se vraćati.

Žan Luk Mišon, predsjednik Evropske ILCA Federacije, osvrnuo se na situaciju sa kovid pandemijom zbog koje je i sami događaj više puta odlagan. “Za EurILCA je bio izazov doći u Crnu Goru, iako je ovo mala zemlja,” rekao je Mišon. Mišon je skrenuo pažnju na veliki broj dece koja su kao volonteri učestvovala u ovom takmičenju i izrazio nadu da će smotra koja je za nama inspirisati još dece da se bave jedrenjem, što je najvažniji od svih ciljeva na kojima radi evropska jedriličarska zajednica. Siguran je da će učesnici takmičenja zapamtiti predivan ambijent zaliva Trašte i želeti da ponovo zajedre ovde.

Frano Tripović, predsednik jedriličarskog kluba Delfin, pozdravio je jedriličare podsećajući ih da su na velikom zadatku očuvanja mora. “U godini jubileja kluba ovo je veliki događaj za nas. U uvali Trašte imamo okeanske uslove, što svakako jeste nova šansa za klub. Vrata Delfina su otvorena, pozivam jedriličare da i dalje sarađuju sa našim klubom,” kazao je on.

Potpredsednik EURILCA, Zlatko Jakelić uručio je nagrade od 10 do četvrtog mesta za kategoriju ILCA 6 Open European Trophy and European Championship. Medalje od trećeg do prvog mesta najboljim mladim jedriličarkama Evrope uručio je Žan Luk Mišon.

Menadžerka korporativnih komunikacija kompanije Luštica Development, Maša Radulović dodelila je plakete EurILCA jedriličarima koji su se pozicionirali od 10 do četvrtog mesta u kategoriji ILCA 7 ispod 19 godina, dok je zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju za ovu kategoriju uručio Mark de Ruijter.

Plakete od desetog do trećeg mesta u ukupnom plasmanu u kategoriji jedriličara uručila je sekretarka za društvene delatnosti Opštine Tivat, Borka Mršulja, dok je medalje najboljim takmičarima u ovoj kategoriji dodelio gradonačelnik Tivta Željko Komnenović.

Otvoreno prvenstvo Evrope u klasi ILCA do 21 godine, na koje su stigli čak i takmičari iz Perua, Guatamale, Kajmanskih ostrva i Egipta, završeno je zabavom za pobednike i spektatularnim vatrometom sa lukobrana marine Luštica Bay.

REZULTATI

Nakon šest dana velikih borbi, kako sa vremenskih uslovima, tako i na regatnom polju, nakon osam regata u klasi ILCA 7 (jedriličari), odnosno devet u klasi ILCA 6 (jedriličarke), dobili smo nove šampione Starog kontinenta u olimpijskim klasama.

Zlatnu medalju prigrabio je Julijan Hofman iz Nemačke, Leopoldo Bareto Haške iz Španija je osvojio srebrno odličje, dok je Gutijer Verhuls donio bronzanu medalju za Švajcarsku. Pomenuti momci su osvojili medalje i u otvorenom delu takmičenja.

Ugled regiona su najbolje odbranili Bruno Gašpić iz Hrvatske, Ilija Marković iz Crne Gore i Božidar Golubić, koji su u paklenoj konkurenciji momaka koji sanjaju mesto na Olimpijskim igrama u Parizu, stigli do zlatne grupe, a na kraju, Bruno Gašpić je bio šesti, Ilija Marković 27. a Božidar Golubić 37.

Nikola Banjac iz Srbije je poslednjeg dana kvalifikacija ostao bez mesta u zlatnoj grupi, ali nije odustao od borbe, pa je na kraju osvojio drugo mesto u srebrnoj grupi, odnosno 43. u generalnom plasmanu. Antun Tomašević iz Hrvatske je završio na 59. mestu, Antonio Marendić iz Hrvatske na 63. mestu, Marko Petković iz Srbije na 73. Danilo Bešić na 74, dok je Stefan Anđelić zauzeo 75. mesto.

U konkurenciji jedriličara do 19 godina u klasi ILCA 7, zlatnu medalju je osvojio Mihal Krasodomski iz Poljske, srebrnu medalju je osvojio Tomas Flašon iz Francuske, dok je Tiodor Midlton iz Norveške, osvojio bronzanu medalju.

Momci iz regiona su u ovoj kategoriji zauzeli: Antun Tomašević iz Hrvatske 20. mesto, Antonio Marendić 24. Danilo Bešić iz Srbije 37. mjesto, dok je Stefan Anđelić iz Crne Gore na 38. mestu.

U konkurenciji jedriličarki u klasi ILCA 6, zlatnu medalju je osvojila Marilena Makri sa Kipra, koja je obezbedila mesto na Olimpijskim igrama u Japanu. Srebrnu medalju je osvojila Kjara Benini Florijani iz Italije, dok je bronzano odlličje pripalo Alesiji Palanti iz Češke. Od devojaka iz regiona, Ursula Balaš iz Hrvatske je osvojila 23. mesto, Kristina Boja iz Srbije je na koti 32, Carla de Karina iz Hrvatske na koti 43, Ana Jovanović iz Srbije je 45, Jana Jakšić iz Crne Gore je 46. a Anja Lučić iz Crne Gore je na 47. mestu.