Katamaran bez mreže – Bali CATSPACE

Svetska premijera za novinare novog modela katamarana Bali Catspace na sajmu u Diseldorfu protekla je u konstantnom mimoilaženju sa potencijalnim kupcima, ali istovremeno izuzetno stručnom vođenju predstavnika ovog francuskog brodogradilišta (deo Catana grupe) koji nam je ukazao na nekoliko važnih ili manje važnih, no zanimljivih detalja.

Čak i oni koji nisu poznavaoci nautike, katamaran opisuju kao “znam, to je ono šta ima napred mrežu”. Bali, ne samo ovaj model, nema mrežu! Naravno, “uklanjanje” mreže nije samo drugačije poimanje estetike, već povećanje udobnosti (spolja – taj deo je onda iskorišćen za prostor za sedenje i ležanje na izlivenim formama preko kojih se postavljaju dušeci i jastuci) i unutrašnjeg volumena čime se omogućava postavljanje kreveta (jednog ili dva / vlasnička ili porodična verzija) upravno na osu broda. Sve to zajedno utiče i na samu konstrukciju trupa, ali Bali tvrdi da su testiranja i naravno korišćenja katamarana od strane vlasnika pokazala da ovo rešenje u potpunosti pije vodu.

Zanimljivo je, za katamarane kažu i jedinstveno rešenje vrata koja dele salon od kokpita. Naime, vrlo lako ih rukom možete podići na gore, na način sličan mnogim automobilskim garažama. Tako se dobija kontinuitet prostora, ali se naravno malo gubi visina u salonu kada su vrata podignuta. Postoji opcija i hidrauličnog podizanja vrata, a fiksiranje se vrši jednostavnim mehanizmom na bočnom panelu.

Od manje važnih detalja, uočili smo i pravi frižider sa zamrzivačem, onakav kakav nailazimo u našim stanovima. Kapacitet: 265 litara.

Ovo je inače najmanji model u njihovoj ponudi: dugačak je 40 stopa. Ipak, nisu dužinu iskoristili da modelu daju takvo i ime; ostali modeli se zovu od Bali 4.1 do Bali 5.4. Naime, najavili su da će ovo biti tek prvi model u ovoj specifičnoj seriji.

Zabeležite, Catana sprema još dve premijere: Bali 4.8 koji će biti predstavljen u aprilu, kao i Bali 4.6 sa premijerom na sajmu nautike u Kanu u septembru 2020.

Tehnička specifikacija
Dužina preko svega: 12,30 m / 40’ 5’’
Dužina vodene linije: 11,80 m / 38’ 9’’
Maksimalna širina: 6,59 m / 21’ 7’’
Gaz: 1,10 m / 3’ 7’’
Deplasman (aproks.): 9.2 t
Glavna jedra: 49 m²
Genaker: 52 m²
Rezervoar vode: do 700 l
Rezervoar goriva: 400 l
Yanmar motori: 2 x 20 hp / 2 x 30 hp