Novi plovni putevi koje svet treba da otkrije

Predstavljanje nautičkih plovnih puteva Srbije, boot / Diseldorf / Nemačka / 19-27. januar 2019.

A new waterways world to discover

O sajmu
Sajam nautike boot u Diseldorfu je najveći sajam plovila i vodenih sportova u svetu – mesto gde se nautička industrija susreće u januaru svake godine. Sajam obuhvata 220.000 kvadratnih metara u 16 različitih hala, sa skoro 2.000 izlagača iz 73 zemlje (pri tome 60% izlagača nije iz Nemačke)… I sve to za približno 250.000 posetilaca, ali i 2.000 novinara. Zemlje iz kojih je bilo najviše posetilaca su Holandija, zatim Belgija, Švajcarska, Italija, Austrija i Francuska. Bilo ih je i iz SAD-a, Kine i Australije. A Petros Michelidakis, direktor sajma, obrazložio je ovaj podatak rečima: “Naša strategija je nastavak internacionalizacije nautičke industrije”.

Srbija i IWI paviljon
Bila nam je izuzetna čast i prilika da u okruženju paviljona IWI (Inland Waterways International / Međunarodno udruženje kontinentalnih vodnih puteva) učestvujemo i prezentiramo nautičke resurse i privrednike koji se bave ovom privrednom granom u Srbiji. Udruženje Dunavski propeller je bilo jedan od 13 partnera u okviru IWI paviljona, pa je na taj način sa štandom samog IWI-a bilo ukupno 14 izlagača. Svakodnevni domaćini IWI paviljona su bili David Edwards-May, Paul Ayres, Mike Clarke, Rosaleen, Mike Miller, Peter Linssen, kao i potpisnik ovih redova Krsta Pašković, uz sve ostale predstavnike izlagača IWI partnera.

Na prostoru od 10 m2 predviđenom za Dunavski propeller, prikazana je nautička karta Srbije uz podršku nautičkih privrednika i turističkih agencija, Turističke organizacije Srbije, Agencije za upravljanje lukama, TO Kovin, TO Sombor, TO Požarevac, Marine Apatin, Beogradskog sajma, Jadranskog sajma iz Budve, donatora, saradnika i prijatelja.

Za nas je najvažniji događaj bio 25. januara, kada je na IWI paviljonu održana prezentacija o nautičkim resursima Srbije koji mogu da budu u funkciji nautičkog turizma. Naša evidencija je pokazala da je prezentaciji prisustvovalo više od 25 slušalaca iz 8 zemalja. Tom prigodom su uručene zahvalnice, promo-materijali i par flaša domaće rakije kao i flaša Bermet vina iz Sremskih Karlovaca članovima IWI udruženja u znak zahvalnosti za podršku i pomoć u nastupu Srbije. Takav poklon je uručen i direktoru sajma Petrosu Michelidakisu.

Povodom ovog nastupa odštampana je karta vodnih puteva, jezera, peskara i šljunkara Srbije sa katalogom partnera, donatora i saradnika na engleskom jeziku. Na štandu su posetiocima bili na raspolaganju prospekti Agencije za upravljanje lukama, Co. PIMI, Co. Januz, Marine Apatin, Iron Gate, Čarde, TO Srbije – Dunav, reke i jezera, karta Srbije (na nemačkom i engleskom jeziku), kao i časopisi: Nautički magazin i Nautika. Na TV-u koji se nalazi na našem štandu su bili prikazivani filmovi TO Srbije, TO Kovin, regata Reka i Vode Vojvodine, RTS Vode Srbije.


Iz razgovora sa posetiocima štanda, mogli smo zaključiti da su oni iz nekoliko različitih zemalja: Holandije, Nemačke, Engleske, Švajcarske, Belgije, Austrije, Češke, Italije, Francuske, Španije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Najveće intresovanje je bilo za plovidbu Dunavom do Crnog mora, potom za plovidbu rekama i kanalima Srbije, postavljali su pitanja da li postoje plovila koja mogu da se iznajme, a pokazali su i zainteresovanost za PIMI brod-kuću čija je maketa bila izložena na štandu.

Dan kanala
U ponedeljak 21. januara je održan niz predavanja pod zajedničkim nazivom “Dan kanala”, a u utorak, 22. januara – “International breakfast meeting” sa mnogim VIP osobama iz sveta nautike, uključujući Petrosa Michelidakisa, direktora sajma boot, a tu su bili i Piero Formenti, predsednik European Boating Industry, Sandrine Devos, generalni sekretar Evropske nautičke industrije i Félix Leinemann, direktor odeljenja DG MARE, Evropske komisije, Roberto Perocchio, predsednik ASSOMARINAS, bivši predsednik ICOM Marina komisije, kao i mnogi drugi, uključujući i potpisnika ovih redova.

Sumirajući naš nastup u Diseldorfu, sračunao sam da smo na naš štand dopremili 32 kg promo materijala (a uz to je i firma Co.PIMI donela i maketu katamaranskog turističkog plovila za plitke vode), distribuirali smo oko 350 primeraka prospekta/kataloga nautičke karte Srbije u press centru, posetiocima i izlagačima, obavili smo više desetina razgovora, između ostalih i sa predstavnicima kajakaških, motonautičkih i jedriličarskih saveza, sa mnogim urednicima nemačkih časopisa (koje smo pozvali da posete Srbiju) i drugim izlagačima na sajmu, a dobili smo i brojne pozive za učešće na sajmovima u Turskoj, Hamburgu, Berlinu, Splitu…

Od naših partnera i saradnika, sajmu su prisustvovali predstavnici Agencije za upravljanje lukama, kao i firmi Co Januz, PIMI, Go2 Travelling, DOBO, studio Žiža. Stoga koristim priliku da se zahvalim svima koji su direktno ili indirektno uzeli učešće u promociji nautičkih potencijala i nautičke privrede Srbije na ovom još jednom potvrđeno najvećem sajmu nautičke industrije, jubilarnom boot-u u Diseldorfu. A za sam kraj možemo konstatovati da je nastup Srbije odnosno udruženja Dunavski propeller, bio zapažen i dobro posećen.

Izveštaj pripremio: Krsta Pašković