Inovation award za Garmin Panoptix LiveScope

Na ceremoniji proglašenja pobednika za Evropski motorni brod godine u Diseldorfu, specijalna nagrada Innovation-Award 2019, je pripala firmi Garmin i to za Garmin Panoptix LiveScope.

“Sa savršenom kompjuterskom tehnologijom, Garmin Panoptix-Sonar nam podvodni svet dovodi još bliže u kompletno novom trodimenzionalnom prikazu”, pisalo je u obrazloženju žirija za dodelu nagrade.

*

Panoptix LiveScope je sonar za skeniranje u realnom vremenu, daje ribolovcima veću osetljivost razdvajanja ciljeva i lakše tumačenje slike strukture, mamca i riba koje plivaju oko i ispod plovila. Garmin-ova revolucionarna svevideća Panoptix tehnologija je prva koja daje slike sonara u realnom vremenu – napred, nazad, bočno i ispod plovila – čak i dok se plovilo ne kreće. Sada, zahvaljujući aktivnim mogućnostima skeniranja Panoptix LiveScope-a, ribolovci mogu videti slike i kretanje ribe tako jasno i precizno da je čak moguće razlikovati vrste riba!

Kao i druge Garmin Panoptix sonde, LiveScope ima dva načina rada u jednoj sondi – LiveScope Down i LiveScope Forward – i može se instalirati na trolling motor ili na krmu (preporučuje se samo za LiveScope Forward). U zavisnosti od ribolovačkih navika i tehnika ribolova, LiveScope može lako izmeniti promenu prikaza. Jednostavno usmerite LiveScope sondu prema dole za prikaz ispod broda ili napred za prikaz svega oko broda. Ovaj sonar pruža neverovatno oštre slike sonara u realnom vremenu do 60 m ispod ili od plovila, čak i dok se ne kreće. LiveScope je opremljen i sistemom za pozicioniranje i smer (AHRS) koji neprestano prilagođava snop sonara kako bi nadoknadio kretanje plovila, pa čak i u nepovoljnim uslovima kako bi ribolovci i dalje videli stabilnu sonarsku sliku.

Panoptix LiveScope sonar za skeniranje sadrži kompaktan black box sonar LiveScope GLS 10 sa Panoptix LVS32 sondom i jednostavnim plug-and-play Garmin brodskim mrežnim priključkom za jednostavnu instalaciju i integraciju sa kompatibilnim Garminovim ploterom. Panoptix LiveScope je kompatibilan sa Garminovim GPSMAP® 8400/8600 multifunkcionalnim ploterima, ploterima serije GPSMAP 7400/7600, GPSMAP 10X2 / 12X2, GPSMAP 10X2 / 12X2xsv Touch i GPSMAP 7X2 / 9X2, te ECHOMAP Plus 7Xcv / 7Xsv / 9Xsv kombinacijom plotera/sonara.

[ Nautički magazin #55 / tekst: Filip Pahani ]