Osigurani odgovori na vaša pitanja o osiguranju (pitanje #1)

PITANJE

Za one koji prvi put kupuju svoj vlasnički brod, odnosno jedrilicu, koju vrstu osiguranja preporučujete: samo neko od “obaveznih” osiguranja ili možda kasko?

 ODGOVOR

Svako plovilo, nezavisno o zastavi koju nosi, prilikom registracije mora imati minimalno pokriće po osiguranju od odgovornosti prema trećim licima koje zahteva registar u koji je plovilo upisano. To je to spomenuto “obavezno” osiguranje. Važno je voditi računa na primer da je za plovila koja plove pod hrvatskom zastavom minimalni iznos pokrića 500.000 € dok je za plovidbu italijanskim vodama minimalno pokriće 7.290.000 €. Ovo se ne tiče samo plovila koja imaju italijansku zastavu već i sva plovila koja plove italijanskim teritorijalnim morima, te svakako predlažemo da se uzme i spomenuto pokriće kako ne bi došlo do problema za vlasnika plovila te moguće zaplene plovila.

S obzirom da spomenuto pokriće ne pokriva i štete koja nastanu na plovilu kojim se upravlja, svakako predlažemo da se uzme i kasko osiguranje plovila koje pokriva sve štete nastale na samom plovilu a koje nisu posledica grube nepažnje ili zle namere osiguranika, odnosno vlasnika plovila. Važno je da kasko polisa pokriva ne samo štete na plovilu nego i određene usluge asistencije u slučaju kada klijent ima štetu i treba mu pomoć na moru.

VIŠE OD OSIGURANJA – YACHT POOL

 

#osiguranje #plovila