Regata 1.000 ostrva

Lucia X Slovaka Milana Fabiana sa hrvatskom posadom i Mladenom Kraljićem za kormilom pobednik je 6. Regate 1.000 ostrva (Thousand Islands Race). Druga etapa od Tivta do Rijeke promenila je samo smer kursa kojim se jedri između više od 1.000 ostrva duž obale Jadrana, dok je bura ostala konstanta o kojoj će se još dugo pričati nakon regate.

Nakon odustajanja 5 jedrilica u prvoj etapi, na startu ispred Porto Montenegra u četvrtak, 27.09. našle su se 4 jedrilice od kojih su drugu etapu na kraju završile samo dve. Prvi je odustao mađarski Wild Joe zbog problema sa baterijama i pogonom novo-instaliranih bočnih krila (Dynamic Stability System) ne želeći da rizikuju učestvovanje na Rolex Middle Sea Race-u na Malti za tri nedelje, otprilike pola kursa prve etape vezali su se na sigurno u svoju matičnu luku Marine Kremik kraj Primoštena. Time su u igri za ukupnu pobedu regate ostali Godspeed 52 s Peterom Steinkoglerom, Lucia X sa Mladenom Kraljićem i Stribor sa Jeremijom Kurbanovićem i sve su tri jedrilice u tom trenutku imale šansu da osvoje naslov ukupnog pobednika.

Austrijski Godspeed 52 se izdvojio u realnom vremenu ispred Lucie X i Stribora i samo je bilo pitanje može li napraviti dovoljnu razliku za pobedu u korigovanom vremenu. Međutim, što se duže jedrilio Lucia X je smanjivala prednost Godspeeda i odvajala se od Stribora, te je u poslednji deo regate na oko 12 NM iza Godspeeda 52. Kada je Goodspeed 52 presekao liniju cilja u riječkoj luci nakon 56:38:50 sati jedrenja, Lucia X trebala je završiti do 00:45 u nedelju 30.09. što je za njih bilo lako dostižno, s obzirom na zaostatak u realnom vremenu i buru koja ih je vodila do cilja u Rijeci gde su završili u subotu 29.09.2018. u 21:03:50 i preuzeli vođstvo u drugoj etapi a time i u ukupnom poretku.

Stribor je tako ostao jedina jedrilica u regati i imao je priliku čak i za ukupnu pobedu ako bi završili do nedelje u 04:07. Međutim bura je opet pojačala i pokazala svoje lice po ko zna koji put na ovogodišnjoj regati te uzimajući u obzir sigurnost broda i posade, Stribor odlučuje da se usidri u zavetrini sa južne strane ostrva Paga u noći sa subote na nedelju. Kako je u nedelju ujutro bilo jasno da ne mogu da završe drugu etapu u vremenskom ograničenju morali su da odustanu i do Rijeke doći na motor i zadržati 3. mesto u ukupnom poretku. Ipak treba im odati priznanje za celi poduhvat koji je uključivao najam broda u Šibeniku, zatim plovidbu do Rijeke, završenu prvu etapu do Tivta, zamalo završenu drugu etapu nakon koje sledi povratak brodom u Šibenik.

Drugoplasirani, austrijski Godspeed 52 ovom je regatom započeo projekat učestvovanja na svim najvećim svetskim odobalnim regatama te će uz Wild Joe za tri nedelje učestvovati na Rolex Middle Sea Race-u na Malti.

Pobednik Lucia X je jedina jedrilica koja je učestvovala na svim dosadašnjim Regatama 1.000 ostrva, a uz prošlogodišnju pobedu u ORC Grupi 3 na Rolex Middle Sea Race-a ova je posada još jednom pokazala da je najspremnija u uslovima jakog vetra koji su obeležili obe etape ovogodišnje regate. U posadi Lucie X bili su: Mladen Kraljić, Karlo Kraljić, Mladen Kvasić, Dinko Petrov, Neven Cuculić, Vlado Grego, Martin Tvrdon i Alen Mrakovčić.

Završetkom ovogodišnje regate počinju pripreme za 7. Regatu 1.000 ostrva koja će se na istom kursu održati od 19 – 29. 09. 2019.