boot 2019 – Follow the call

Sajam nautike u Diseldorfu je početkom septembra 2018. pozvao stotinak novinara iz 23 različite zemlje (bila nam je čast da smo bili među njima, i na taj način predstavljali Srbiju) da najavi 50. rođendan boot-a i predstavi novu marketinšku kampanju za sajam koji će se održavati 19 – 27. januara 2019.

Direktor sajma, gospodin Petros Michelidakis je između ostalog izneo podatak da je na prethodnom sajmu bilo oko 240.000 posetilaca, a među njima oko 70.000 gostiju iz inostranstva. Dakle, približno 30%. Verovatno je i to razlog zašto su značajno ranije i na ovakav način sakupili urednike nautičkih magazina iz toliko zemalja. Ali to je uticalo na još jednu važnu stvar – marketinška kampanja će za svoj slogan imati izraz: FOLLOW THE CALL, dakle na engleskom jeziku za sve zemlje gde se ona bude sprovodila. Uključujući i Nemačku, naravno (i pomalo neobično).

Cilj je svakako privući još više ljudi, još više internacionalizovati ovaj iovako uspešan, verovatno „najveći“ sajam nautike u svetu. Ako se povedemo logikom gospodina Michelidakis-a da ciljna grupa nautičke industrije nije onih 2% populacije koja ima neku vrstu plovila, već onih 98% koji nemaju, možemo reći da trenutno ciljna grupa posetilaca boot-a nije pomenutih 240.000 već svi oni koji nisu nikad bili na sajmu. Koliko bi ti novi uticali na porast nautičke industrije, ne treba ni govoriti. A koliko ti novi posetioci, na primer iz inostranstva, utiču na hotelsku industriju grada i sve one uslužne delatnosti koje se naslanjaju na turiste, o tome verovatno neki drugi put. O paralelama sa „našim“ načinom razmišljanja takođe.

Promocija je prvi dan organizovana na brodu kojim se plovilo po Rajni i koji je bio više mesto za susretanja, upoznavanja i razgovore. Drugi dan je glavni deo promocije bio organizovan na fudbalskom stadionu! Možda je to teško i prepričati, ali nivo organizacije je bio izvanredno visok i pripreman kao da će je gledati 40.000 gledalaca koliko stadion može da primi, a ne samo 100-ak odabranih novinara. Vizuelno, tehnički, perfektno. Pre nego što su se na velikim ekranima pojavili „plakati“ iz marketinške kampanje, ugašeno je svetlo na stadionu (on je inače pod krovom!), počeli su svetlosni efekti, animacija na glavnom ekranu i bučni vatromet sa dimom koji je ostao u visini krova do samog kraja. Zaista fantastično.

Osim direktora sajma nautike na početku su govorili i managing director celog sajma u Diseldorfu, gospodin Hans Werner Reinhard, kao i Boot Diseldorf predsednik gospodin Robert Marx. Nakon pauze, organizatori su pozvali nekoliko zaista zanimljivih gostiju. Najpre podvodnog fotografa Nuno Sa iz Portugalije, koji je komentarisao jedan od svojih dokumentarnih filmova o živom svetu u vodi okeana. Sarah-Quita Offringa iz Arube koja je više od 10 puta bila svetska prvakinja u windsurfingu, uz film o njoj objašnjavala je kakav je to sport, kakav je odnos prema ženama u tom sportu, te kako joj je kao windsurferki bilo „teško“ kada je studirala u Holandiji. Nemac Sonke Roever je oplovio svet sa svojom suprugom i ispričao kako ih je nekoliko hiljada ljudi dočekalo u Hamburgu na kraju plovidbe! Pomalo neobično jer nisu jurili nikakve rekorde ni u brzini ni u vremenu trajanja, njihova restaurirana polovna jedrilica ni po čemu nije bila izuzetna, plovili su uobičajenim rutama čekajući uobičajene vetrove… U čemu je onda tajna? Oplovili su svet onako kako bi svako, dakle svako sa jako malo iskustva u plovidbi  to mogao da učini. Tokom putovanja imali su 2 miliona pratilaca svog bloga. Sonke je toliko bio očaran ovim iskustvom da je napustio „dobro plaćeno mesto menadžera u jednoj izdavačkoj kući“ da bi se posvetio jedrenju i obučavanju onih koji bi takođe hteli da oplove svet. Svoje kurseve na boot-u radi već nekoliko godina (sa po oko 300 polaznika), a od prošle godine ima na sajmu u Diseldorfu i internacionalni kurs (na engleskom) o najosnovnijim stvarima koje treba da znate da bi krenuli u ovu avanturu. Svako može, možete i vi! Engleskinja Emily Penn je svoj život posvetila očuvanju okeana, sa posebnim akcentom na zaštiti od zagađenja plastikom. Ono što je zanimljivo, odnosno najviše brine je zagađenje mikro-plastikom koju ribe lako nehotice progutaju, a potom… Zbog svojih aktivnosti ona je ambasador „Love your ocean“, dobitnica Fitzroy nagrade 2016 na Ocean Awards , ujedno najmlađa i jedina žena koja je dobila i priznanje Yahtman of the Year, (koju dodeljuje HRH Princess Royal), i priznanje Seamaster of the Year.

Mnogo je, mnogo je razloga da posetite boot januara 2019. Follow the call!