Sve je spremno za Fiumanku / 7-10. jun 2018

More ispred Rijeke i ove će se godine sredinom junaiznova zabeliti jedrima, što znači da je sve spremno za još jednu Fiumanku. Kako već nalaže tradicija, u prvoj polovini juna, atraktivna regata i zanimljivi popratni sadržaji privući će na riječku rivu brojne Riječane i turiste.

Nakon što je prošle godine postala punoletna, ovogodišnja 19. Fiumanka održaće se od 7. do 10. juna 2018. Riječka luka tih nekoliko dana pretvara se u marinu prepunu brodova, a pohode je svake godine u sve većem broju zaljubljenici u more i jedra iz brojnih zemalja.

Svake godine Fiumanka uvodi nove programe koje vezuje uz more i jedrenje, na samom početku nove turističke sezone, tako da kad je Fiumanka u pitanju, tada jedrenje nije samo jedrenje, a regata nije samo regata.

Nekoliko različitih regata, svaka s posebnim ciljem i svojom vlastitom pričom, objediniće svoja jedra na 19. Fiumanki. Pored regate lučkih uprava, humanitarne Rotary regate  i evropske medijske regate, 9. juna u 12 sati startovaće velika Fiumanka na kojoj se i ove godine očekuje više od 200 jedrilica.

Prateći programi Fiumanke održavaće se na nekoliko lokacija. Dvodnevni sajam Kupujmo hrvatsko u organizaciji HGK sa brojnim izlagačima autohtonih proizvoda biće smešten na Rivi Boduli, dok će prostor ispred Terminala biti namenjen zabavi i druženju te delu sajamske ponude koja je orijentisana na usluge u nautici.

Tokom Fiumanke održavaju se i različiti tematski programi otvorenog i zatvorenog tipa – od modnih revija do promocija, a Gat Karoline Riječke je mesto večernjih koncerata i odlične zabave za sve posetioce i učesnike. A ove godine riječku regatu prate izvorni riječki muzički izvođači – u petak, 8. juna, nastupaju LET 3 i Krešo i kisele kiše, dok će u subotu, 9. juna, publiku zabavljati Koktelsi i PleteRi. Koncerti su, kao svi ostali programi Fiumanke u potpunosti besplatni!

Deo Fiumanke biće i dve zanimljive konferencije. U Guvernerovoj palači održaće se konferencija o nautičkom turizmu u organizaciji Novog lista, a u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti konferencija Business 2 Culture vezana uz projekat EKP 2020, na temu finansiranja kulture iz privatnog sektora, tako da će i riječka regata biti u službi promocije Rijeke kao buduće evropske prestolnice kulture.

U jedrenju na Fiumanki podjednako će uživati takmičarski raspoloženi jedriličari, kao i oni kojima je draže rekreativno nadmetanje i druženje, a za Riječane i njihove goste koji svojim dolaskom žele podržati tradicionalnu i jedinstvenu riječku regatu, čitav prostor ispred riječke luke postaće pozornica za praćenje starta regate te ulaska brodova u cilj. Svake godine sve veća i atraktivnija, ovogodišnja Fiumanka još će jednom grad na Rječini učiniti središtem jedrenja, zabave i druženja te najlepšu sliku riječkog zaliva sa stotinama belih jedara poslatiu svet.

više informacija: fiumanka.com