“Noć muzeja” – Sevdah koji je obišao Evropu

NOĆ MUZEJA / Muzej nauke i tehnike, Skenderbegova 51, Beograd

Vladimir Popović odlučio je da se sa svojim čamcem pod nazivom „Sevdah“ upusti u zbilja neobičnu avanturu, sasvim neizvesnu, pomalo usamljeničku, ali avanturu koja je predstavljala ostvarenje njegovog sna! Tokom 2013. i 2014, a zatim i tokom 2016. godine, Vladimir i „Sevdah“ oplovili su Evropu krećući se unutrašnjim plovnim putevima većeg broja zemalja.

„Sevdah“ je tako prošao kroz desetak evropskih zemalja, bio je i prva strana jahta koja je plovila Ukrajinom i Belorusijom, a ujedno i prva turistička jahta koja je prošla pored Černobila! Još jedna potajna želja, terala je Vladimira na ovaj put – da svojim podvigom osvoji srce žene svog života. Da li je u tome uspeo? Saznaj u Noći muzeja, kada te čekaju Vladimir i „Sevdah“!

Zanimljivost: U svetskoj nautičkoj istoriji „Sevdah“ je prvi strani čamac koji je plovio po Donu u Volgi samostalno, bez locmana (brodskih pilota), a srpska zastava koja se na njemu vijorila bila je prva strana zastava na Volgi još od 1936. godine kada je Josif Visarionovič Staljin zabranio plovidbu stranih brodova na ovoj strateški važnoj ruskoj reci!

IZVOR: NOĆ MUZEJA
https://www.nocmuzeja.rs/2018/Sevdah-koji-je-obisao-Evropu