“Kako se kalio Tiki” – poklonite knjigu sebi… ili prijatelju!

Knjiga “Kako se kalio Tiki” autora Dragana Stankovića objavljena je 2010. godine u izdanju Omnibusa (koji je ujedno i izdavač Nautičkog magazina), ali je njena aktuelnost neprolazzna. Za sve koji je još nisu pročitali ili žele da poklone prijatelju, ljubitelju plovidbe zanimljivu knjigu o tome kako se brod pravi i kako se njime plovi (recimo oko Balkana)…

FORMAT: B5

BROJ STRANA : 246

ILUSTRACIJE: FOTOGRAFIJE SA PLOVIDBE I SKICE NA KARTAMA

CENA: 650 dinara

KONTAKT:
E. editor@nauticki-magazin.com
M. 063 250 669

*

BIOGRAFIJA AUTORA

Ovo je biografija bez cifara. One nisu pogodne za opisivanje sadržaja nečijeg života.

Od malih nogu je čitao mnogo – raspoznavao je slova pre polaska u školu. To je uradio sam. I nastavio celog života da se druži sa slovima. Sklonost ka pisanju se nametnula spontano. Došla niotkud, a možda je uvek bila tu, na dohvat ruke.

Ljubav prema sportovima. Uvek ga je pratila. I ceo život je shvatio kao utakmicu, punu pobeda i poraza. I učio, učio…

Ljubav prema prirodi. Rođen u velegradu, živeo je u njemu, ali se osećao najlepše u šumi, na reci, na moru, mada nikad nije lovio, ribolovio. To mu je delovalo kao skrnavljenje prirode.

Ljubav prema nauci. Ekonomija i informatika su ga interesovale, ne kabinetski, nego životno. Vrednost akademskih titula je uvek proveravao u životu, pravio i proveravao sopstvene metode. I pravio probleme ljudima standardnog načina razmišljanja: nije doktorirao samo zato što nije mogao da se sporazume sa ljudima od nauke oko toga kako spojiti ove dve različite oblasti. A nije hteo tog spoja da se odrekne. Nije ga to mnogo obeshrabrilo, jer mu je građenje broda bilo važnije: uvek je govorio da na diplomi ne može da plovi, a na jedrilici može.

Ljubav prema gradnji brodova? To možda nije ljubav, više je velika želja i praktičnost. Ionako nije imao dovoljno novca da kupi brod, pa ga je dugih godina borbe za preživljavanje u neobičnim devedesetim godinama pretvorio u najveće dostignuće – jedrilicu TIKI sa kojom živi i plovi. Zajedno sa slučajnim prolaznicima koji se zateknu na njoj.

Nikada nije fetišizovao porodicu kao izvor snage za sve što je postigao. Koliko nešto imaš, toliko to nešto ima tebe. To mu ne smeta da o sebi misli da je uvek imao dovoljnu količinu lenjosti, a nedovoljnu količinu ambicija. Od malih nogu je bio “crna ovca” i plovio je sam kroz vrtloge učenja i rada. I toga se ne treba plašiti, a ni osuđivati one koji nisu mogli da shvate neobične staze i kurseve. Oni su ostajali tamo gde su želeli, a TIKI se nije dao omesti.

Valjda je zato izabrao nevidljivu ličnost pripovedača ove knjige. Ovo čudno druženje je možda potreba da vreme stvaranja ispričane priče podeli sa nekim. Čovek nije vuk samotnjak. Valjda zato ne voli da plovi sam. Svrha plovidbe je postignuta ako se plovi sa još jednim ili više pripovedača iz ove knjige. Tako se pravi životni život.