Garmin top model radara: GMR Fantom solid-state

Garmin je ove godine predstavio svoj novi top model radara: GMR Fantom solid-state radar sa MotionScope Doppler tehnologijom. Dostupni su modeli i u kupoli i sa open array antenom od četiri stope i od šest stopa.

Fantom koristi Doppler obradu podataka za otkrivanje i osvetljavanje ciljeva u pokretu čime pomaže da se izbegne potencijalni sudar, pronađu jata ptica na morskoj površini ili otkriju vremenske nepogode jednim pingom.

Zona nadzora je definisana zadatom udaljenošću područja oko broda. Ako neki objekat uđe u sigurnu zonu, javiće se alarm.

Sa MotionScope tehnologijom možete locirati ptice na vodenoj površini sa velikom tačnošću što istovremeno ukazuje gde su jata riba. Echo tragovi ili Istorijski ’trag’ ostaje na ekranu kako biste brzo prepoznali ciljeve koji su u pokretu i tako procenili situaciju od potencijalne opasnosti.

Dual radar ili dvostruki radar daje fleksibilnost instalacije dva različita radara na brodu za najbolje performanse na bilo kojem dometu.

Sa tehnologijom kompresije pulsa, Garminov Fantom radar pruža visoku rezoluciju uz maksimalnu snagu prema ciljevima za njihovu bolju identifikaciju. Ekspanzijom pulsa, ciljevi se uvećavaju i jasno razlikuju od okolnog šuma.

Ovaj model radara ima jedinstveni dizajn, a što je još bitnije, manji je i lakši od prethodnih modela, uz poboljšano razdvanje ciljeva na kratke i duge domete, bez umanjivanja kvaliteta njegove robusnosti ili pouzdanosti.

Novi Fantom nema potrebe za zagrevanjem kao stariji modeli sa magnetronom, tako da se ciljevi mogu pratiti od trenutka uključivanja sistema, pa je samim tim i manja potrošnja struje.

Fantom 18 uz snop od 5,2 stepena i Fantom 24 uz uži snop od 3,7 stepena daju slike visoke rezolucije i veliku osetljivost antene koja otkriva ciljeve na velikoj udaljenosti, a MARPA funkcije omogućavaju istovremeno praćenje do 10 uočenih ciljeva. Oba ova Fantom radara u kupoli omogućuju izvrstan raspon dometa od 6 metara do 48 nautičkih milja, bez kompromisa u robusnosti i pouzdanosti. Napomenimo i da je Fantom kompatibilan sa Garmin multifunkcijskim ploterima nove serije: 7×2/9×2, 10×2/12×2, 7400/7600, 8000/8200, 8400/8600.

Tekst: Filip Pahani

(iz Nautičkog magazina br 51)