World Match Racing Tour / Poreč / 25-28. maj 2017.

Zajedno uz Volvo Ocean Race i America’s Cup, svetska jedriličarska federacija kategorizovala je WMRT (World Match Racing Tour) kao Special Event, čime regata u Poreču postaje deo jednog od prestižnih svetskih jedriličarskih spektakala. Ona se održava u sklopu Croatia Match Cupa Poreč 2017, pri čemu će Poreč ove godine ugostiti  jednu od kvalifikacionih regata, sa koje dve najbolje ekipe odlaze na regatu svetskog prvenstva u SAD-u. U iduće tri godine u uvali Peškera organizovaće se regate svetskog prvenstva.

Dolazak ovog prestižnog nadmetanja u Hrvatsku bio je moguć zahvaljujući generalnom sponzorstvu Valamar Riviere, ali i spremnosti za saradnju Grada Poreča i Turističke zajednice grada Poreča.  Kako bi se zadovoljila  očekivanja najzahtevnijih gostiju, ali  i potvrdio  status Poreča kao uzbudljive  hrvatske  turističke destinacije,  u sklopu Croatia Match Cupa Poreč 2017 neizvesna nadmetanja jedriličarske Formule 1 biće nadopunjena raznolikim zabavnim sadržajima kao i ekskluzivnom  eno-gastronomskom ponudom.  Uz nezaboravan pogled na jureće katamarane posetiocima će se u uvali Peškera ponuditi najbolje i najzanimljivije od hrvatskih  vinara te ukusni  zalogaji  fusiona hrvatskih regionalnih gastronomskih  posebnosti.  Uz extreme park, Festival vetra, koncerte regionalnih muzičkih zvezda,  te niz aktivnosti za najmlađe – Croatia Match Cup Poreč 2017 će četiri dana biti događanja na kojem jednostavno želite da budete.

Od svoga je početka 1999. godine World Match Racing Tour jedna od vodećih svetskih regata koja okuplja najbolje svetske jedriličare i olimpijske pobednike. 2015. godine švedska firma Aston Harald AB je postala vlasnik World Match Racing Toura te u regatu uvela katamarane visokih plovnih performansi. Uvođenje katamarana M32  za World Match Racing Tour bilo je prekretnica koja ga je podigla na nov nivo. Pošto je počelo da se jedri u identičnim plovilima, a u fokus su stavljeni timski rad te veštine i spretnost posada, ishodi dvoboja katamarana M32 postali su krajnje neizvesni. Te se dinamične i neizvesne taktičke borbe dva plovila odvijaju u blizini obale pa ih publika može neposredno pratiti, što je na posletku vrhunski sportski show i za gledaoce na lokaciji i za one koji globalno prate live prenose i analize.

Tokom 2017. godine regate World Match Racing Toura odvijaju se u globalno prepoznatljivim turističkim destinacijama, kao što su Perth, Long Beach ili pak Miami Beach, na tri kontinenta.  Dvadeset najboljih posada će u švedskom Marstrandu jedriti u finalu World Match Racing Tour-a, a najbolja od njih će osvojiti nagradu od milion dolara.